Odată cu modificarea modului de calcul a punctului de amendă, sancțiunile aplicate șoferilor care încalcă legea rutieră au crescut. Iată cât e în 2024 amenda pentru șoferii cu permis Categoria B care transportă mai mulți pasageri.
Numărul maxim de pasageri care pot fi transportați într-un vehicul este stabilit prin legea rutieră.
Această limită este impusă, în primul rând, de numărul locurilor cu care e prevăzut un autovehicul. Iar pe de altă parte, categoria de permis pe care o deține un șofer stabilește câți pasageri poate transporta.
Cei care dețin permis de conducere Categoria B au dreptul să conducă doar un „autovehicul a cărui masă totală maximă autorizată nu depășește 3.500 kg și al cărui număr de locuri pe scaune, în afara conducătorului, nu este mai mare de 8”, conform Odonanței 195/2002, Art. 53, lit. b), pct. 1, privind circulația pe drumurile publice.
Așadar, într-o mașină condusă de un șofer care deține doar Categoria B de permis, nu se pot afla mai mult de 9 persoane.
Ceea ce înseamnă că, în afară de șofer, în acel autovehicul mai pot fi cel mult 8 pasageri.
Și, mare atenție, pentru că poliția îi va sancționa pentru această abatere inclusiv pe cei care conduc vehicule prevăzute cu mai mult de 9 locuri, chiar dacă în acestea nu se află mai mult de 8 pasageri.
Pentru că, după cum scrie în lege, se permite conducerea unui vehicul prevăzut cu cel mult 8 locuri pe scaune, în afară de cel al șoferului.
Sunt situații în care limita maximă de pasageri este 2, 3 sau cel mult 4 persoane.
Majoritatea autoturismelor sunt prevăzute cu 2 locuri pe scaunele din față (șofer și pasager) și 3 locuri pe bancheta din spate.
Dar sunt și vehicule, precum Opel Zafira sau Volvo XC 90, care sunt prevăzute cu 7 locuri. Două scaune suplimentare sunt montate în portbagaj și pot fi rabate integral.
Însă alte modele, destinate în special transportului de marfă, au doar 2 sau 3 locuri. De exemplu, unele modele de Renault Trafic sau Ford Transit sunt prevăzute doar cu 2 locuri în față (șofer și pasager), iar cabina din spate e destinată exclusiv transportului de marfă.
Șoferii care sunt prinși că transportă mai mulți pasageri decât e legal conform categoriei de permis pe care o deține vor fi sancționați contravențional.
„Constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni […] nerespectarea regulilor privind transportul persoanelor și al obiectelor în sau pe vehicule”, prevede Art 101, pct. 1 (13), din Ordonanța 195/2002.
Astfel, conducătorul auto va fi sancționat cu 6-8 puncte de amendă. Deci va trebui să plătească între 990 lei și 1.320 lei dacă transportă mai mult de 8 pasageri.
Aceeași sancțiune o riscă și cei care transportă mai multe persoane decât sunt omologate pentru respectivul autovehicul.
Pentru a avea drept legal de transport persoane, un conducător auto trebuie să dețină permis Categoria D.
Pentru a obține permis Categoria D, cursanții trebuie să dețină cel puțin drept de conducere pentru Categoria B.
De asemenea, trebuie să aibă vârsta de 21 de ani împliniți.
Costul de școlarizare pentru a obține această categorie de permis este, în general, de peste 5.000 de lei.
De exemplu, la o școală auto din București pregătirea se face astfel:
La finalizarea pregătirii, cursantul susține un examen teoretic și unul practic. Dacă va fi declarat admis în urma celor două testări, atunci acesta va primi dreptul de a conduce vehicule care sunt prevăzute cu mai mult de 9 locuri.